fbpx

waarom we dit doen, waar we naar toe willen

onze visie

Ecologische voetafdruk

Wat hebben planten en bloemen hier op de site in godsnaam te maken met een aankoopsoftware? Heel simpel. Met YuCopia willen we het verkleinen van de ecologische voetafdruk bij bedrijven op onze manier faciliteren.

We hebben verschillende filters uitgewerkt waarmee je specifiek kan kiezen uit producten die eco-gecertifieerd zijn. Laura, onze virtuele aankoop assistente, biedt jou, op vraag, alternatieve producten aan die lokaal werden geproduceerd zodat ze minder lang onderweg zijn en de lokale economie wordt gestimuleerd.

Onze virtuele cross dock zorgt ervoor dat we bestellingen van goederen binnen de bedrijven zélf 100% consolideren en achter de schermen zijn we bakens aan het verzetten om deze virtuele cross dock fysiek te maken om zo de last mile delivery drastisch te optimaliseren. Wat dan weer een enorme impact zal hebben op de CO2 uitstoot gerelateerd aan onze leveringen.  Voorlopig zijn het op deze site nog bruine en grijze planten en bloemen, maar we blijven innoveren net zolang tot alles hier schitterend groen wordt.

Multinational vs multilocal

Door het feit dat we het volledige aankoopproces gedigitaliseerd hebben en onze gebruikers in de ogen van (het crm-systeem van) onze leveranciers “één” zijn, stelt ons dat in staat zeer verregaande kortingen en voordelen te verkrijgen.

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar met YuCopia kan je dus permanent aankopen aan dezelfde kortingen die multinationals krijgen. Omdat we alle aankopen, leveringsbonnen en facturen centraliseren, digitaliseren en consolideren (met unieke vingerafdruk) maakt dat het verwerkingsproces van leveren voor onze leveranciers veel eenvoudiger. Daardoor beschouwen ze alle klanten van YuCopia als één. Met als gevolg dat we dezelfde kortingen krijgen als grote bedrijven en multinationals die in massa aankopen.

Zo verschuif je de aankoopkracht van multinationals naar de multilocals: de YuCopia gebruikers.

Je kan onze aanpak dus beschouwen als een permanente groepsaankoop, waarbij het niet uitmaakt of je 1 potlood koopt of 10.000, want de prijs per potlood blijft gebaseerd op de prijs die je krijgt als je 10.000 potloden zou aankopen.

Ons verhaal

Shift van distributie- naar aankoopkracht

Heb je als kleine zelfstandige , freelancer of bedrijfsleider van een middelgrote onderneming al eens geprobeerd te onderhandelen met leveranciers, fabrikanten en distributeurs over prijzen? Niet evident en vooral heel tijdsrovend. Vanaf nu ben je een multilocal en biedt Yucopia jou eindelijk de mogelijkheden waar in principe alleen multinationals met een zwaar uitgebouwde procurement afdeling van kunnen genieten.

YuCopia biedt een soort permanente groepsaankoop met dat verschil dat je niet in groep hoeft aan te kopen en dus ook niet hoeft te wachten tot een kritisch volume van kopers heeft ingetekend alvorens je kan genieten van de groepsvoordelen.

Op die manier wordt de kracht van de grote distributeurs en fabrikanten verschoven naar de kracht van de aankoper op een manier die een win-win biedt voor beide partijen.

IoT: “Hi, my name is IoT”

A.I.: “Yes, I already knew”

Naast fysieke personen zullen ook machines bestellingen kunnen plaatsen. In een smart office omgeving zal de printer een melding geven aan YuCopia dat de inkt op is en dat het een bestelling wil plaatsen. Laura zal eerst checken in het slimme economaat of er nog inkt voorradig is. Wat in principe zou moeten zijn, gezien het slimme economaat zélf bestellingen plaatst van artikelen zodra die een bepaalde treshhold bereiken (minimum stock).

De fysieke validator kan ofwel zélf valideren of aan Laura de rechten geven om alle bestellingen van het slimme economaat (de stock) goed te keuren. De artikelen worden door de leverancier in het slimme economaat geduwd en Laura maakt een nieuwe inventaris  op op basis van UAF/RFID scans. De inventaris wordt automatisch ge-update. Van bestelling tot inventarisatie van nieuwe leveringen is er (behalve bij het transport) geen enkele manuele handeling aan te pas gekomen. Vraag ons zeker naar naar onze disruptieve smart stock oplossingen.

Desintermediation

De toekomstvisie van YuCopia draait rond desintermediation of het “tussenuit knippen van de tussenhandelaars” tussen eindklanten en fabrikanten. Veel “tussen’s” in één zin maar met één constante: de wetenschap dat bij elke “tussen” een groot deel van de marge blijft “plakken”.

Ons verhaal

We zijn ervan overtuigd dat binnen dit en X-aantal tijd de consument zijn Becel rechtstreeks bij Unilever zal bestellen. Of meer nog. Dat via IoT de slimme Samsung frigo zal merken dat de Becel op is en rechtstreeks bij Unilever een bestelling zal plaatsen zonder tussenkomst van welke distributeur dan ook. Maar uiteraard wel na validatie van de eigenaar van de frigo via een intelligente bestelsoftware. Science fiction? Misschien, maar we hebben de eerste stappen reeds gezet:

Wat heb je nodig om dit model rendabel te maken en ervoor te zorgen dat de marges effectief herverdeeld worden tussen eindklanten en  fabrikanten? Kort door de bocht: 3 pijlers

1. Een software die het bestelproces volledig faciliteert volgens blockchainprincipes

2. Een financiële revolutie waarbij een aantal financiële tussenstations geoptimaliseerd wordt (smart contracting in blockchain)

3. Een oplossing voor de last mile leveringen

Stap één bestaat (YuCopia), stap twee is in volle (r)evolutie en stap drie zijn we met SDN aan het uitwerken as we speak. Maar zonder twijfel vormen de op de blockchain-leest geschoeide desintermediation en smart contracting  principes de hoeksteen van onze moderne toekomstige economische modellen.